Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

To 11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει τρεις βασικούς άξονες.

Στα τέσσερα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου δράσεων, αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού συνδιαλέγoνται αρμονικά με το μινιμαλισμό των Glass και Cage, ενώ η μουσική του μετρ του ρομαντισμού Chopin συνομιλεί με τον μοναδικό Μάνο Χατζιδάκι.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται masterclassesδιαλέξεις και ανοιχτά μαθήματα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο που αναφέρονται σε σπουδαστές αλλά και διδάσκοντες πιάνου.

Τα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου και οι παράλληλες δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στις δύο μεγάλες συναυλίες λήξης, που πραγματοποιούνται σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα σημαντικότερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ για δύο πιάνα ορχήστρα. Δημοφιλέστερα όλων τα κονσέρτα των Mozart και Poulenc και φυσικά το περίφημο καρναβάλι των ζώων του Saint-Saens.

Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και κάθε χρόνο έκτοτε, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και στην πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης. Στα δέκα χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.

Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε για έξι χρόνια (2017-2022) με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ πραγματοποιούνταν σε επανάληψη σχεδόν όλες οι ετήσιες δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών ‘έτρεχαν’ σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.

Οργάνωση Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός Νίκος Κυριόσογλου
Συντονισμός παραγωγής Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
Επικοινωνία Μαίρη Κλιγκάτση
Υπεύθυνοι παραγωγής Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Επιτροπάκη
Συνεργάτες Διονύσης Παντής, Χριστίνα Γκόγκου
Βοηθοί παραγωγής Μαρία Γκόλτσιου
Μίκα Ζάγορα
Άρτεμις Ξανθού
Μυρτώ Παπαδάκη
Δέσποινα Σκούρα
Χρύσα Φώτη
Παναγιώτης Χατζηαθανασίου
Χορδίσματα-Service Πάνος Ιωαννίδης
Φωτογραφίες-βίντεο Γιάννης Γούτμαν
Σχεδιασμός εντύπων Χρύσα Λέκκα
Σχεδιασμός ιστοσελίδας Μιχάλης Σεβρής