Φόρτωση Εκδηλώσεις

Γιατί έτσι μας αρέσει

Μερικές φορές χτυπάνε το κουδούνι για καφέ οι Μούσες, απρόσκλητες. Έρχονται και αράζουνε μαζί μας στο σπίτι, τα λέμε και συζητάμε περί ανέμων και υδάτων. Πάνω στην κουβέντα ακούμε και καμιά όπερα, συζητάμε για τη φύση της μουσικής, γελάμε και κλαίμε με ένα τραγούδι του Σούμπερτ. Γενικά περνάμε ωραία. Όταν, λοιπόν, τις ρώτησα τι να παίξω στο ρεσιτάλ αυτό, μου είπαν με μια φωνή (αλλά τραγουδιστά, σε τέλεια αρμονία στη Μι Μείζονα): «Προφανώς ό,τι μουσική βγαίνει μέσα από την καρδιά σου γιατί μόνο έτσι κανείς γίνεται ένα με τους συνανθρώπους του: με το να μοιράζεται ό,τι του αρέσει». Και τότε κατάλαβα ότι μια είναι η θεματική πίσω από ένα ρεσιτάλ πιάνου: να μοιραστώ με τους φίλους και τις φίλες μου ό,τι μου αρέσει, γιατί μου αρέσει. Θα μου πεις, με αυτό το σκεπτικό αναπαράγεις απαρχαιωμένες λογικές περί της φύσεως του καλλιτέχνη, εδραιωμένες στον ρομαντικό 19ο αιώνα. Το καλλιτεχνικο «εγώ» είναι ξεπερασμένο θα μου πεις. Ε καλά, ούτως ή άλλως οι Μούσες μου πάνε ότι μόνο μέσω του «εγώ» υπάρχει το «εμείς» και μόνο μέσω του «εμείς» υπάρχει το «εγώ». The joke’s on you, λοιπόν. Εκείνος ο καφές ήταν πολύ ωραίος.

W. A. Mozart Φαντασία σε ρε ελάσσονα, K.397
F. Chopin Σονάτα αρ.2 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 35

  • Grave – Doppio movimento
  • Scherzo
  • Marche funebre
  • Finale: Presto
F. Liszt Mephisto waltz αρ. 1, S. 514
διάλειμμα
R. Schumann Faschingsschwank aus Wien, έργο 26

  • Allegro 
  • Romanze
  • Scherzino
  • Intermezzo
  • Finale 
M. Balakirev Islamey

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος θεωρείται ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς ερμηνευτές της γενιάς του. Νικητής του Διαγωνισμού της Young Concert Artists στην ηλικία των 14 ετών, κάνει τα ντεμπούτα του τόσο ως ρεσιταλίστ όσο και ως σολίστας με ορχήστρα σε κάποιες από τις σημαντικότερες αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Carnegie Hall, η 92nd Street Y, το David Geffen (πρώην Avery Fisher) Hall, το Kennedy Center της Ουάσινγκτον και το Kimmel Center της Philadelphia, ενώ έδωσε συναυλία στον Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο Barack Obama.

Τις προηγούμενες σεζόν εμφανίζεται στη Musikverein της Βιέννης, την Concertgebouw του Άμστερνταμ, την Tonhalle στη Ζυρίχη και τη Salle Gaveau του Παρισιού. Εμφανίζεται στην Konzerthaus του Βερολίνου ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο αρ. 20 του W. A. Mozart, ενώ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Dessau ερμηνεύει τη φετινή σεζόν το Κοντσέρτο αρ.2 του S. Rachmaninoff.

Η φετινή του σεζόν του Βασίλη Βαρβαρέσου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμφανίσεις στο Μόντε Κάρλο, τη Νίκαια, τη Βασιλεία και το Ρότερνταμ, ενώ συνεργάζεται τακτικά με τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, και Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. 

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με μαέστρους όπως οι Christoph Eschenbach, James Conlon, Pinchas Zuckerman και Justus Franz, συμπράττοντας με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα “Γ. Ενέσκου” και οι Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Λάτρης της μουσικής δωματίου, συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Noé Inui, ο Γιώργος Δεμερτζής, ο Άγγελος Λιακάκης και ο Δημήτρης Τηλιακός, ενώ εμφανίζεται σε φεστιβάλ όπως τα Sommets Musicaux de Gstaad, τα Φεστιβάλ Chopin σε Nohant, Les Arcs και Deauville, καθώς και το Φεστιβάλ Lisztomanias στο Châteauroux. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής δωματίου Up to 8 στη Θεσσαλονίκη.

Στη δισκογραφία, το άλμπουμ του V for Valse (Aparté Records), με έργα των Liszt, Scriabin, Schumann και Ravel, έλαβε πέντε αστέρια από τη Le Figaro. Έχει στο ενεργητικό του 7 δισκογραφικές δουλείες, έχοντας ηχογραφήσει για τις NAVIS Classics, BIS Records και Mirare, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους σολίστ.

Παράλληλα, έχει συνθέσει μουσική για δέκα ταινίες.

Σπούδασε στη Σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης (Πτυχίο, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό), με καθηγητές τους Jerome Lowenthal, Yoheved Kaplinsky και Robert McDonald. Συνέχισε στο Conservatoire National Supérieur de Musique στο Παρίσι, αποκτώντας το Diplôme d’Artiste-Interprète υπό την καθοδήγηση του Michel Dalberto. Το βιβλίο του Departure from the Functionality of Syntax: A Semiotic Approach to the Music of Claude Debussy απέσπασε το βραβείο Scholastic Distinction από τη Σχολή Juilliard, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας πιανίστας με διδακτορικές σπουδές πάνω στη Μουσικολογία της Ερμηνείας. 

Από το 2021 ο Βασίλης Βαρβαρέσος είναι καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.