Φόρτωση Εκδηλώσεις

Σύγκρουση και ρομαντισμός – Ρώσικες σονάτες

Η κορυφαία πιανίστα Αλεξία Μουζά αναμετράται με τρεις κολοσσούς της πιανιστικής τέχνης του 20ου αιώνα. Στη Σονάτα αρ. 1 του Ραχμάνινοφ, η οποία εμπνέεται από τον Φάουστ του Γκαίτε, αναπαριστάται η εσωτερική πάλη του ανθρώπου ανάμεσα στην πνευματικότητα και τις δυνάμεις του σκότους, μέσα από την ένταση και τις δραματικές αντιφάσεις. Η σύνθεση της Σονάτας αρ. 2 του Σκριάμπιν, συνδέεται με την πρώτη εμπειρία του συνθέτη στη θέα της αχανούς κι αινιγματικής θάλασσας. Η αντίθεση μεταξύ της γαλήνιας, ονειρικής πλευράς της θάλασσας και της άγριας, χαοτικής της φύσης εκφράζεται στη διμερή δομή της. Τέλος, η  Σονάτα αρ. 7 του Προκόφιεφ, αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου. Η μουσική του, με την εκρηκτική της ένταση, το σκοτεινό χιούμορ και τις αντιφάσεις, εξωτερικεύει την απόγνωση και την καταστροφή, σε ένα έργο γεμάτο συναισθηματική και πιανιστική δύναμη.

S. Rachmaninoff Σονάτα για πιάνο αρ. 1, σε ρε ελάσσονα, έργο 28

  • Allegro moderato
  • Lento
  • Allegro molto
διάλειμμα
A. Scriabin  Σονάτα για πιάνο αρ. 2, σε σολ δίεση ελάσσονα, έργο 19

  • Andante
  • Presto
S. Prokofieff Σονάτα για πιάνο αρ. 7,  σε Σι ύφεση μείζονα, έργο 83

  • Allegro inquieto
  • Andante caloroso
  • Precipitato

«Η Αλεξία δεν χρησιμοποιεί ποτέ ένα εύκολο εφέ για να εισπράξει την εύνοια των ακροατών, αλλά επιλέγει τον κατάλληλο ήχο, με αέρινη και ρευστή φρασεολογία, αναδεικνύοντας την πιο κρυφή ποίηση πάντα μέσα από μια στοχαστική συγκέντρωση». (Εφημερίδα La Provincia, Ιταλία).

Η πιανίστα Αλεξία Μουζά, με ρίζες από την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα, φημίζεται για την υπερβατική της ενέργεια, την καθαρότητα του ήχου και το βάθος των ερμηνειών της. Κέρδισε το 3ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Hamamatsu 2015 και ήταν φιναλίστ στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Rubinstein 2021, όπου έλαβε το περίβλεπτο βραβείο «Chopin».

Είναι η νικήτρια του Διαγωνισμού Cittá di Cantú 2005, του Διαγωνισμού «Γιώργος Θύμης» 2008, του Διαγωνισμού Delia Steinberg Μαδρίτη 2015, του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού του Manhattan 2018 και του Μουσικού Διαγωνισμού Berliner 2019. 

Το 2015 τιμήθηκε με ένα ειδικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για τα επιτεύγματά της στο τομέα της πιανιστικής ερμηνείας. Ξεχωριστή από το ξεκίνημά της στο πιάνο ως ένα εκρηκτικό ταλέντο με σαγηνευτική τέχνη, έχει δώσει συναυλίες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Simón Bolívar, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο, την  Orquesta Sinfónica del Estado de México, την Ορχήστρα Haydn του Bolzano και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Έχει δώσει συναυλίες στο Carnegie Hall, στο Hong Kong Concert Hall, στο Konzerthaus Berlin, στη Berlin Philharmonie, στο Sala Verdi di Milano, στο Sala Simón Bolívar, στην Accademia Filarmonica di Bologna και στο Mozarteum Salzburg. Τη σεζόν 2016 – 2017 επιλέχθηκε ως επίτιμη καλλιτέχνιδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα L’ Europe du Piano.

Η Αλεξία έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως το Fazioli Concert Series, το Maggio Fiorentino, το Paderewski Festival Raleigh, το Sächsisches Mozartfest, το Semaines Musicales, το Si – Chuan International Piano Festival και το International Mozart Festival στο Hokkaido. Παθιασμένη μουσικός δωματίου, έχει συμπράξει με τους Λεωνίδα Καβάκο, Mario Brunello, Felix Froschhammer και πολλούς άλλους.

Η Αλεξία ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου με τη μητέρα της σε ηλικία πέντε ετών και γράφτηκε στη Διεθνή Ακαδημία Πιάνου της Imola της Ιταλίας όταν ήταν μόλις 9 ετών. Εκεί, σπούδασε με τους καθηγητές Leonid Margarius και Anna Kravtchenko. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης με τον Boaz Sharon, όπου έλαβε το Πτυχίο Artist Diploma. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Μουσική Σχολή Buchmann – Mehta στο Τελ Αβίβ με καθηγητή τον Arie Vardi.

Έχει ηχογραφήσει δύο DVD/CD τα οποία κυκλοφορούν από την Domovideo Multigram, Ιταλία. Βιώνοντας τη σημασία της επικοινωνίας μέσω των Τεχνών, η Αλεξία ασχολείται και με τα εικαστικά, ενσωματώνοντας πάντα στοιχεία της λατινοαμερικανικής κληρονομιάς της.