Φόρτωση Εκδηλώσεις

Το όραμα και ο φόβος του ερμηνευτή
Εισηγητής: Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Υπάρχει κάποιος μουσικός που να μην έχει νιώσει την αλλαγή στο σώμα και την σκέψη του κατά την εκτέλεση μουσικής μπροστά σε ακροατήριο; Τι συμβαίνει; Πως αντιμετωπίζεται; Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κι αν ναι γιατί και πώς; Ισχύει για εσένα αυτό που ισχύει για εμένα; Ποια τα κοινά σημεία και ποιες οι διαφορές στον τρόπο που βιώνουμε μία, κατά κοινή ομολογία, παρόμοια εμπειρία; Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Ας συζητήσουμε αυτά και άλλα ερωτήματα, που μας απασχολούν από κοινού.

To εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς (πιανίστες και μη), ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου

Μέρα και ώρα εργαστηρίου
ΤΡ 08 ΑΠΡ, 10.30 – 13.30

Κόστος εργαστηρίου: 15 ευρώ

Δωρεάν συμμετοχή όλων των σπουδαστών/τριών του ΔΩΘ

Αιτήσεις συμμετοχής στο info@tpf.gr, αναφέροντας στο θέμα τον τίτλο του εργαστηρίου και συμπληρώνοντας τα παρακάτω:

  • ονοματεπώνυμο
  • τηλέφωνο επικοινωνίας

Ο Γιώργος Εµµανουήλ Λαζαρίδης αποτελεί µια πολύπλευρα αναγνωρισµένη προσωπικότητα, µε 35 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην διεθνή µουσική σκηνή ως πιανίστας, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δοµών. Οι εκτελέσεις του έχουν χαρακτηριστεί «υπεράνω σύγκρισης» (BBC Music Magazine) και «τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη µοναδικότητά τους ακόµη και όταν σκεφτούµε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (Grammophone Music Magazine). Οι συνθέσεις του ερµηνεύονται από σηµαντικές προσωπικότητες και αναγνωρισµένα µουσικά σύνολα, ενώ το διοικητικό και εκπαιδευτικό του έργο έχουν αφήσει το στίγµα τους στην διαµόρφωση του σύγχρονου πολιτισµικού τοπίου στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτος του Μουσικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (τάξη Δόµνας Ευνουχίδου), του Βασιλικού Κολλεγίου της Μουσικής (τάξη Yonty Solomon) και του Πανεπιστηµίου Trinity Laban στο Λονδίνο (τάξη Douglas Finch). Υπήρξε υπότροφος της Βασιλοµήτορος Ελισάβετ όπως επίσης των Ιδρυµάτων Ωνάση, Hattori και Λεβέντη µεταξύ άλλων.

Aπό την παιδική του ηλικία ως σήµερα έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε µεγάλα µουσικά κέντρα όλου του κόσµου όπως τα Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Musikverein, Concertgebouw, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος κλπ. Συνέπραξε µε κορυφαίες ορχήστρες όπως η Βασιλική Φιλαρµονική του Λονδίνου, η Φιλαρµονική της Αγίας Πετρούπολης, η Φιλαρµονική της Πράγας, η Φιλαρµονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κ.ά., ενώ συνεργάστηκε µε διάσηµους αρχιµουσικούς όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Yoel Levi, Ingo Metzmacher, Pascal Rophé, Maxim Shostakovich, Nikolay Alexeev, David Afkham, Mikko Franck κ.α.

Έδωσε επίσης δεκάδες συναυλίες µε παγκοσµίου φήµης σύνολα µουσικής δωµατίου όπως το κουαρτέτο Medici, το κουαρτέτο Ysaye, το κουαρτέτο Prism, το Ελληνικό Κουαρτέτο κ.ά., καθιώς και µε προσωπικότητες της διεθνούς µουσικής σκηνής όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Δηµήτρης Σγούρος, o Augustin Dumay, ο Michael Tilson Thomas, η Barbara Hendricks κ.ά.

Συνεργάστηκε επίσης µε σπουδαίες προσωπικότητες του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου όπως οι Γιώργος Κουµεντάκης, Δηµήτρης Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μίνως Βολανάκης, Ιάκωβος Καµπανέλης, Δηµήτρης Μαρωνίτης, Νίκος Χουρµουζιάδης κ.ά.

Διάσηµες ηχογραφήσεις του συµπεριλαµβάνουν έργα Λίστ, Σούµπερτ, Μπετόβεν, Σούµαν, Ραχµάνινοφ, Στράους και έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά µουσικής. Μεταξύ αυτών, η ηχογράφηση του έργου Papillons έχει επιλεγεί ανάµεσα στις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών από το περιοδικό The Pianist, ενώ η ηχογράφηση της Σονάτας του Λίστ σε σι ελάσσονα, έχει επιλεγεί ως ηχογράφηση αναφοράς” από το διεθνές περιοδικό BBC.

Επιπλέον, ο Γ.Ε. Λαζαρίδης έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς πιάνου και έχει λάβει πολλές τιµητικές διακρίσεις για την εν γένει καλλιτεχνική του πορεία. Μεταξύ αυτών, βραβεύθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών για την καλλιτεχνική του προσφορά. Παρουσιάστηκε επίσης µε ειδικά αφιερώµατα σε διεθνή ραδιοτηλεοπτικά µέσα όπως τα BBC, TSC, RTBF, Πολωνική Ραδιοφωνία, Ρωσική Ραδιοφωνία Τηλεόραση κ.ά.
Δίδαξε πιάνο για δύο συναπτά έτη στο Κολλέγιο Μουσικής Trinity Laban του Λονδίνου (2001-2003) και για τρεις ακαδηµαϊκές περιόδους στην Ανώτατη Ακαδηµία Μουσικής «Salvador Seguí» του Καστεγιόν (2015 – 2019). Υπήρξε καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Έχει επίσης παραδώσει σεµινάρια πιανιστικής τέχνης στην Ελλάδα (Ωδεία Καβάλας, Καλαµαριάς, Φλώρινας, Εθνικό Ωδείο Σαντορίνης, Μουσικό Χωριό κ.ά.) και σε πανεπιστήµια της Αγγλίας (Birmingham Conservatoire, Trinity College of Music), των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής (Manhattan School of Music, Kutztown University), της Μαλαισίας (University of Malaya) κ.ά.

Έχει προσκληθεί ως µέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισµούς πιάνου (Grand Prix Maria Callas, Gina Bachauer, Sussex International κ.ά.) και από την Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισµού του ΥΠΠΟ, για την αξιολόγηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων και την απονοµή κρατικών επιχορηγήσεων.
Είναι ιδρυτικό µέλος των διεθνών µουσικών σχηµάτων The Four Pianists σε συνεργασία µε τον Γιάννη Βακαρέλη και Association De Artistes Pour La Paix σε συνεργασία µε τον Huseyin Sermet. Είναι επίσης συνιδρυτής του εκπαιδευτικού φεστιβάλ Music Village σε συνεργασία µε τον Θύµιο Ατζακά και τον Κώστα Μακρυγιαννάκη και της θερινής ακαδηµίας νέων µουσικών Moysa Summer Academy, υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι 2020, εν µέσω πανδηµίας, σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο διαδικτυακό, διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραµµα µουσικής σύνθεσης, ηχογράφησης και εκτέλεσης MakeMusiCoviT για νεαρούς µουσικούς από όλο τον κόσµο, σε συνεργασία µε την Safira Antzus Ramos: η πρώτη διοργάνωση αποτυπώθηκε σε οµώνυµο ντοκιµαντέρ, ενώ η δεύτερη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο απονοµής των βραβείων του Iδρύµατος Θεοφανώ, τον Οκτώβριο 2021. Το πρόγραµµα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί για τρίτη φορά το 2023, σε συνεργασία µε τον Οργανισµό Μεγάρου Μουσικής και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράµµατος Creative Europe.

Ο Γιώργος – Εµµανουήλ Λαζαρίδης έχει συνθέσει συµφωνική, χορωδιακή, θεατρική και χορευτική µουσική, µετά από αναθέσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσµών, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ίδρυµα Μελίνα Μερκούρη, η Ισραηλιτική Κοινότητα, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Birmingham New Arts, η διεθνής συνάντηση χορωδιών Europa Cantat, το Φεστιβάλ Milano Incontra La Grecia, το Wigmore Hall στο Λονδίνο, το Πανεπιστήµιο Princeton στις ΗΠΑ κ.α.

Τέλος, ο Λαζαρίδης διετέλεσε συντονιστής των µουσικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Δηµητρίων (2011 – 2013) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισµού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010 – 2018), όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σηµαντικών νέων εκπαιδευτικών θεσµών όπως η Συµφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA και το διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών Ο.Μ.Μ.Θ. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (2019-2020).

Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης, Πανεπιστήµιο Μακεδονίας.

Ενδεικτικές Συνεντεύξεις

FM 958 – Ξενοδοχείο 958 – Αφιέρωμα 

BBC Radio 3 – Συνέντευξη στην Suzy Klein

ΕΡΤ 1 – Συνέντευξη στον Νίκο Κηπουργό

Συνέντευξη στο Art Science Festival – HELEXPO

ΕΡΤ3 – Συνέντευξη στον Παντελή Σαββίδη

 

Ενδεικτικές Πιανιστικές Ερμηνείες / Συνεργασίες

Συναυλία με την MOYSA και νεαρούς μουσικούς από το ίδρυμα “Music For Peace” της Κωνσταντινούπολης – Saint Saens, Κονσέρτο για Πιάνο “Africa”  

Σύμπραξη με το Κουαρτέτο Medici – A. Dvorak, Κουιντέτο με Πιάνο – Σειρά “Μεγάλοι Ερμηνευτές” Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Αιθ. Χρήστου Λαμπράκη  

Απόσπασμα συνεργασίας με τον Γιώργο Κουμεντάκη και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 

Σύμπραξη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης – Rachmaninov, Piano Concerto No.1, Yuri Temirkanov, Palace of The Arts, Budapest

Σύμπραξη με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – L. V. Beethoven Κονσέρτο για Πιάνο Νο.5, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 


Δισκογραφία (επιλογή)

Δίσκος με Έργα Franz Schubert, SOMM Recordings

Ενδεικτικό ηχητικό απόσπασμα από τον δίσκο της εταιρίας SOMM με έργα Schubert: από την Σονάτα D960, Δεύτερο Μέρος 


Δίσκος με Έργα Franz Liszt, LINN Recordings

Ενδεικτικό ηχητικό απόσπασμα από τον δίσκο της εταιρίας LINN με έργα Liszt: από τις Σπουδές Δεξιοτεχνίας Liszt/Paganini, “La Campanella” 

Δίσκος με Έργα Robert Schumann, SOMM Recordings

Ενδεικτικό ηχητικό απόσπασμα από τον δίσκο της εταιρίας SOMM με έργα Schumann: από το Έργο Fantasiestücke, “Aufshwung”  

Δίσκος με Έργα Sergei Rachmaninov & Richard Strauss, SOMM Recordings

 

Ενδεικτικές Συνθέσεις / Ανακοινώσεις Παραστάσεων

Ορατόριο με Πιάνο “Εκ Νεκρών”: Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Safira Antzus Ramos, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σ. Νιάρχος  

Ρεπορταζ της ΕΡΤ, κατά την προετοιμασία της πρεμιέρας του έργου “Ρέκβιεμ Για Την Σμύρνη – Φεστιβάλ Επταπυργίου 

Ραψωδία για Βιολοντσέλο και Πιάνο “Η Επιστροφή” – Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα  

Απόσπασμα του έργου “Το Ταξίδι Των Νερών” για 12 πιανίστες – Piandaemonium 

 Απόσπασμα του έργου “Τρωικός Κύκλος” για πιάνο, από ρεσιτάλ του Γ. Ε. Λαζαρίδη στην Ernst Reuter Saal, στο Βερολίνο

 

Αποσπάσματα Σεμιναρίων & Αναφορές σε Εκπαιδευτικούς Θεσμούς και Προγράμματα που σχεδίασε και υλοποίησε ο Γ. Ε. Λαζαρίδης

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων “MOYSA” – Παρουσίαση 

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων “MOYSA” και Ορχήστρα Νέων της Ε.Ε. – ντοκιμαντέρ

Νέοι Μουσικοί Μας Προσκαλούν – ντοκιμαντέρ για την “MOYSA”

Ακροάσεις MOYSA – ντοκιμαντέρ

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις MOYSA σε Σχολεία – ντοκιμαντέρ

MOYSA – από την Πρόβα, στη Συναυλία – απόσπασμα

MOYSA και Χρώματα! – ντοκιμαντέρ

Η MOYSA στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

MOYSA και Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας – ντοκιμαντέρ

Η MOYSA ερμηνεύει Μπετόβεν – ντοκιμαντέρ

Η Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται “Resident” στο Μέγαρο

Παρουσίαση 4ου Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ – ντοκιμαντέρ

Παρουσίαση 6ου Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ – ντοκιμαντέρ

Παρουσίαση “KykLos Ensemble” (ιδρυτικό μέλος) – ντοκιμαντέρ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – REVIEW 2011 – Ντοκιμαντέρ

Mεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – REVIEW 2015 – Ντοκιμαντέρ

Ενδεικτικό Σεμινάριο Πιανιστικής Ερμηνείας, Γ.Ε.Λαζαρίδης, 2011

Association De Artistes Pour La Paix – Παρουσίαση

MakeMusiCoviT! – Πρώτο Ντοκιμαντέρ Διαδικτυακής Παρουσίασης

Μουσικό Χωριό (συνιδρυτής μαζί με τους Θ. Ατζακά & Κ. Μακρυγιαννάκη)