Φόρτωση Εκδηλώσεις

Για μία δημιουργική προσέγγιση στην ερμηνεία
Εισηγητής: Κώστας Χάρδας

Η παρτιτούρα και η καθοδήγηση στο μάθημα του πιάνου αποτελούν τις αναμφισβήτητες βάσεις πάνω στις οποίες χτίζεται η προσέγγιση σε κάποιο μουσικό έργο. Ωστόσο, πώς αναπτύσσουμε δεξιότητες προσωπικής και κριτικής διαμόρφωσης της ερμηνείας μας; Το παρόν εργαστήριο προτείνει τρεις τρόπους: την ανάλυση της μουσικής δομής (αρμονία, υφή, ρυθμός, μορφή), την πολύπλευρη κατανόηση του αισθητικού πλαισίου μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε μία παρτιτούρα και την κατανόηση των ερμηνευτικών αποφάσεων σε πρότερες ηχογραφήσεις. 

To εργαστήριο απευθύνεται σε πιανίστες, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου

Μέρα και ώρα εργαστηρίου
ΤΡ 01 ΑΠΡ, 10.30 – 16.00

Διάρθρωση εργαστηρίου:
10.30 – 11.30    Εισήγηση Κώστα Χάρδα 
11.45 – 16.00    Μαθήματα

Ρεπερτόριο που θα ακουστεί και θα αναλυθεί:

  • S. Bach Πρελούδιο και φούγκα σε σολ ελάσσονα, BWV 861 (1ο βιβλίο) – Όλγα Βασίλαινα 
  • L. v. Beethoven Σονάτα σε Λα ύφεση Μείζονα, έργο 110 – Αγγελική Επιτροπάκη
  • F. Chopin Μπαλάντα αρ. 3, σε Λα ύφεση Μείζονα, έργο 47 – Παναγιώτης Χατζηαθανασίου
  • C. Debussy «Et la lune descend sur le temple qui fut» από τα Images II – Δημήτρης Μέξης

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοαντίγραφα των παραπάνω έργων

Κόστος εργαστηρίου: 15 ευρώ

Δωρεάν συμμετοχή όλων των σπουδαστών/τριών του ΔΩΘ

Αιτήσεις συμμετοχής στο info@tpf.gr, αναφέροντας στο θέμα τον τίτλο του εργαστηρίου και συμπληρώνοντας τα παρακάτω:

  • ονοματεπώνυμο
  • τηλέφωνο επικοινωνίας

Ο Κώστας Χάρδας είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και πιανίστας. Σπούδασε πιάνο και μουσικολογία στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ερευνητικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα: μουσική ανάλυση και θεωρία, ελληνική μουσική, μουσική του 19ου αιώνα έως σήμερα, ερευνητική προσέγγιση στη μουσική εκτέλεση, μουσική δωματίου.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη, Studio University Press, κ.ά.) και στο εξωτερικό (Oxford University Press, Cambridge Scholar Press, Routledge, Bloomsbury Academic, κ.ά.). Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται διαλέξεις για τα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών των πανεπιστημίων Columbia (το 2014) και Harvard (το 2019).

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει δύο βιβλία για τις ανοιχτές πανεπιστημιακές εκδόσεις Κάλλιπος: ένα για την ελληνική μουσική του εικοστού αιώνα και ένα για τη μουσική μορφολογία και τη σχέση της με την αισθητική. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 2022. Έχει συνεργαστεί, ως μουσικολόγος, σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Πράγα, κ.α.). Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, των συνόλων Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες), Alter Sonus (κόρνο, τσέλο, πιάνο) και του Τρίο με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο (βιολί) και την Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο).

Ηχογραφήσεις: In the Depth of the Looking Glass (Naxos, 2013), The American Album (Centaur Records, 2016) και Γιώργος Σισιλιάνος: Επετειακή Ηχογράφηση (Ίριδα Classical, 2016). Το CD για την εταιρεία Naxos βραβεύτηκε το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Σχετικά πρόσφατα συνεργάστηκε με την βιολίστρια Βικτωρία Ζόρα για την εγγραφή ενός CD με έργα Ελλήνων συνθετών για βιολί και πιάνο.