Φόρτωση Εκδηλώσεις

Το σύγχρονο πιάνο

Το σύγχρονο πιάνο για τους νέους πιανίστες.

Eκπαιδευτικός οδηγός για την διδασκαλία σύγχρονης μουσικής CONTEMPUS

To ερευνητικό πρόγραμμα CONTEMPUS (Pedagogical Guide for teaching contemporary piano music) είναι ένας καινοτόμος παιδαγωγικός οδηγός για τη διδασκαλία της σύγχρονης μουσικής για πιάνο. Στοχεύοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ σύγχρονης μουσικής και μουσικής εκπαίδευσης, το Contempus προσφέρει έναν πλήρη οδηγό κατανόησης και διδασκαλίας, ενθαρρύνοντας την προσθήκη σύγχρονου ρεπερτορίου στο επίσημο πρόγραμμα διδασκαλίας πιάνου των Ωδείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στη δράση θα πραγματοποιηθούν:

– Ομιλία – παρουσίαση του Contempus από την Λενιώ Λιάτσου

– Συναυλία με έργα σύγχρονης μουσικής από νέους πιανίστες

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση του προγράμματος όπως και στον τρόπο χρήσης της αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας. Στη συναυλία που θα ακολουθήσει θα παρουσιασθούν έργα σύγχρονου ρεπερτορίου ερμηνευμένα από σπουδαστές των συνεργαζόμενων Ωδείων και του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Contempus.

Εισηγήτρια: Λενιώ Λιάτσου – Πιανίστα και επιστημονική υπεύθυνος του Contempus.
Μέλη ερευνητικής ομάδας: Χρήστος Χαλναρίδης, Μαρίνα Βλαχάκη

ΔΕ 01 ΑΠΡ, ώρα 19.30

Απευθύνεται σε όλους τους πιανίστες και τους δασκάλους πιάνου.
Είσοδος ελεύθερη.

Η Λενιώ Λιάτσου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πιανίστα, performer, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Carnegie Hall, Purcell Room, Blackheath Concert Hall, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών και Θεσσαλονίκης, St. Martin in the Fields και σε Φεστιβάλ όπως τα Saltzburg Biennale, Kunstfestspiele Hannover, Klang Copenhagen, Βath Music Festival, Park Lane Group, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Αθηνών, Spor Festival Aarhus κ.ά.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ οι ερμηνείες της έχουν λάβει θερμότατες κριτικές από τον διεθνή τύπo (New York Times, The Guardian, Independent, Gramophone κ.). Έργα ειδικά γραμμένα για την ίδια έχουν γράψει συνθέτες όπως οι Γ. Κουμεντάκης, Μ. Λαπιδάκης, Ν. Roensholdt, Χ.΄Κίττος.

Το έντονο ενδιαφέρον της για το μουσικό θέατρο την έχει οδηγήσει ως performer σε συνεργασίες με συνθέτες και σκηνοθέτες διεθνούς κύρους όπως οι Georges Aperghis, Manos Tsangaris και Μιχαήλ Μαρμαρινός. Το 2005 ίδρυσε μαζί με το Θοδωρή Πατσαλίδη το σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt ensemble.

Πήρε το δίπλωμα πιάνου από το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Δόμνα Ευνουχίδου και συνέχισε στο Λονδίνο με την Susan Bradshaw παίρνοντας το Βachelor από το Goldsmiths College και το Master of Music in Advanced Performance από το Royal College of Music. Με υποτροφία από το RCM μελέτησε με τον Pierre-Laurent Aimard και τον Georges Pludemarcher στο Conservatoire National Superieur στο Παρίσι.

Έχει ηχογραφήσει με τις δισκογραφικές εταιρίες God Records, «Λέσχη του Δίσκου», Dissonance records και Dacapo. Οι ηχογραφήσεις της έχουν αναμεταδοθεί από το Κρατικό Ραδιόφωνο της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Τα έτη 2003 – 2012 δίδαξε Πιάνο με έμφαση στο ρεπερτόριο 20ου αιώνα στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ τα έτη 2017 – 2019 δίδαξε Σύγχρονες Πρακτικές Μουσικής Εκτέλεσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το 2020 ξεκίνησε την μεταδιδακτορική της έρευνα CONTEMPUS στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας.

Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα
Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης
«2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση
Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου:736)

Go to Top