Go to Top

Δημήτρης Βασιλάκης

  • Μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα

    Εάν κάποιοι έχουν σχηματίσει την εντύπωση πως η μουσική του 20ου αιώνα είναι «δύσκολη», «στρυφνή» και «εγκεφαλική», τότε το ρεσιτάλ του Δημήτρη Βασιλάκη μπορεί να προσφέρει το πιο αφοπλιστικό αντεπιχείρημα! Η χάρη, η αισθαντική αρμονία και η μελωδικότητα δεν έπαψαν ποτέ να συντροφεύουν τη μουσική δημιουργία -από τις απαρχές της ως σήμερα. Ο Βασιλάκης, πιανίστας του διάσημου Ανσάμπλ Ιντερκοντεμπορέν εδώ και τριάντα χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του πληθώρα πρώτων εκτελέσεων και συνεργασιών με μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσουργούς των καιρών μας, επιλέγει να φωτίσει αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα πλευρά του ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ που καλύπτει ένα ευρύτατο στιλιστικό φάσμα και επιβεβαιώνει την αειθαλή γοητεία και δύναμη της μελωδίας. Είτε μελαγχολική (στο Παραμύθι του Μέντνερ και στον Αυτοσχεδιασμό του Πουλένκ), είτε ονειροπόλα (στο Σεληνόφως του Ντεμπυσύ), είτε χορευτική (στα Βαλς του Ραβέλ και τον Χορό του Γκουασταβίνο) είτε νοσταλγική (στην Αλμερία του Αλμπένιθ), μία όμορφη μελωδία μπορεί πάντα να προσφέρει τέρψη και συγκίνηση με τον πιο ανεξίτηλο τρόπο.

    Κείμενο: Τίτος Γουβέλης

    C. Debussy Suite Bergamasque

    • Πρελούδιο
    • Μενουέτο
    • Clair de lune
    • Passepied
    C. Guastavino Μικρός χορός
    G. Faure Βαρκαρόλα αρ. 7, σε ρε ελάσσονα, έργο 90
    I. Albeniz Ροντένια (από τη σουίτα ‘ Ιμπέρια’, 2ο βιβλίο)
    S. Sciarrino Αναμόρφωση
    O. Messiaen L’ alouette Lulu (από τον κατάλογο των πουλιών)
    διάλειμμα
    M. Ravel Valses nobles et sentimentales

    • Modéré, très franc
    • Assez lent, avec une expression intense
    • Modéré
    • Assez animé
    • Presque lent, dans un sentiment intime
    • Vif
    • Moins vif
    • Lent
    I. Albeniz Αλμερία (από τη σουίτα ‘Ιμπέρια’, 2ο βιβλίο)
    F. Poulenc Αυτοσχεδιασμός αρ. 15 (φόρος τιμής στην Ε. Πιάφ)
    N. Medtner Canzona serenata, έργο 38, αρ. 6
    L. Berio Wasserklavier
  • vasilakis

    Γεννημένος στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1967, ο Δημήτρης Βασιλάκης ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών. Μετά από σπουδές στο Ολυμπιακό Ωδείο, έφυγε το 1985 για το Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Ωδείο του Παρισιού με το Ζεράρ Φρεμύ, απ’ όπου αποφοίτησε με την ανώτερη βαθμολογία από τις τάξεις πιάνου, συνοδείας και μουσικής δωματίου. Αργότερα μελέτησε κοντά στη Μονίκ Ντεσωσέ και τον Γκιόργκι Σέμποκ, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια των Λέον Φλάισερ, Μαρίας Τίπο και Αλίθια ντε Λαρρότσα.

    Το 1992 ο διάσημος συνθέτης και μαέστρος Πιέρ Μπουλέζ τον επιλέγει μετά από διαγωνισμό ως μέλος του Ανσάμπλ Ιντερκοντεμπορέν, με το οποίο εμφανίζεται στις σημαντικότερες διεθνείς σκηνές: Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Teatro Colón του Μπουένος Άιρες, Θέατρο Καλών Τεχνών της πόλης του Μεξικού, Μαρίνσκυ της Αγίας Πετρούπολης, Suntory Hall του Τόκιο, Αίθουσα Τσαικόφσκυ της Μόσχας, Σκάλα του Μιλάνου, Concertgebouw του Άμστερνταμ, Δημοτικό Θέατρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Φιλαρμονική της Κολωνίας, Ηρώδειο, όπως και στα φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, Βαρσοβίας, Λουκέρνης, Πράγας, Προμς του Λονδίνου, Εδιμβούργου και Μπιενάλε της Βενετίας. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ και αποσπάσματα από το Καλά Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο του Μπαχ, Σπουδές του Λίγκετι και τα άπαντα για πιάνο του Μπουλέζ. Συνεργάστηκε με τους πιο σπουδαίους δημιουργούς της εποχής του, όπως οι Γκιόργκι Κούρταγκ, Καρλχάιντς Στοκχάουζεν, Λουτσιάνο Μπέριο και Ιάννης Ξενάκης.

    Ανάμεσα στις πολυάριθμες πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων για σόλο πιάνο, συμπεριλαμβάνεται και το Incises (Ενσίζ) του Μπουλέζ που περιέχεται και στα άπαντα του συνθέτη που κυκλοφόρησαν από τη φημισμένη εταιρία Deutsche Grammophon. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις ορχήστρες της Λίλ, του Κατόβιτς, της Όπερας και του Ραδιοφώνου των Τιράνων, τη φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, την ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας, τη Φιλαρμονική της Σεούλ και του Βερολίνου, υπό τη διεύθυνση του Σερ Σάιμον Ραττλ. Έχει εμφανισθεί σε ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε διεθνή φεστιβάλ (Καράκας, Αίγινα, Οττάβα, Ισάνγκ Γιουν στην Κορέα) και σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Auditorio της Μαδρίτης, το Parco della Musica της Ρώμης. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ισπανία, Ουκρανία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ταϋλάνδη. Το ρεπερτόριο του εκτείνεται από την εποχή του Μπαρόκ έως και τους πιο νέους σύγχρονους συνθέτες.


Αποθήκη Δ', Λιμάνι

 Ναύαρχου Βότση
546 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ