Go to Top

Δημήτρης Τουφεξής

 • Ένας διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ως σολίστ έχει κερδίσει την αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του χάρη στην αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος του για τη μουσική.

  Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, όπου σε ηλικία τριών ετών μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Στα δέκα του χρόνια απέσπασε διπλή υποτροφία από το Julliard School και το Kennedy Center. Στη σταδιοδρομία του κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία. Έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

  Ως σολίστ συνέπραξε με κάποιες από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου: Ν.Υόρκης, Βοστόνης, Πίτσμπουργκ, Σιάτλ, Φλόριντα, Δρέσδης, Λονδίνου, Βιέννης, Ρωσίας, Ταϊβάν, Μεξικού, Βραζιλίας, Κύπρου, Αυστραλίας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος με κορυφαίους μαέστρους, όπως οι Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Chung, Talmi, Καρυτινός, Φιδετζής, Τσιαλής και Μιχαηλίδης. Έχει εμφανιστεί σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ, έχει παίξει 10 φορές στον Λευκό Οίκο, πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές φορές στον ΟΗΕ. Έχει λάβει αναγνώριση σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στα έργα των Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff, Debussy και Gershwin.

  Ως μαέστρος συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Bradenburg Ensemble, τις ΚΟΑ και ΚΟΘ, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Deere, τις οποίες και ίδρυσε. Δίδαξε στο Lehigh University και το Moravian University και για δύο χρόνια στο Julliard School. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης καθηγητής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας. Έχει ηχογραφήσει εννέα δίσκους, ενώ το cd του Romantic Piano Masterpieces Vol.Ι ήρθε πρώτο σε πωλήσεις και εξαντλήθηκε. Πέραν του ερμηνευτικού του έργου συνθέτει από έξι ετών.

 • Ρομαντικές μινιατούρες: στιγμές στο άπειρο

  «Το απόσπασμα πρέπει να είναι εντελώς απομονωμένο από τον κόσμο που το περιβάλλει, να είναι αύταρκες όπως ένας σκαντζόχοιρος» (F. Schlegel).

  Τέτοιες απόψεις επηρέασαν στη διάρκεια του ρομαντισμού τη γέννηση του λυρικού έργου για πιάνο. Παρά τη μικρή τους διάρκεια τα έργα αυτά εμβαθύνουν σε διαφορετικά συναισθήματα, χαρακτήρες, εικόνες και διαθέσεις προσφέροντας την καλλιτεχνική αποτύπωση αποσπασμάτων της ταραχώδους ανθρώπινης ψυχής και ζωής. Στο ρεσιτάλ του Δ. Τουφεξή ακούγονται μερικά από τα πιο γνωστά για τη βαθύτατη εκφραστικότητά τους έργα που έχουν γραφτεί για πιάνο.

  F. Chopin 6 πρελούδια, έργο 28, αρ.1, 4, 6, 7, 10, 20
  3 Βαλς, έργο 64, αρ.2, έργο 69, αρ.1 και έργο 64, αρ. 1
  3 Νυχτερινά, έργο 15, αρ.1, op.post, έργο 48, αρ. 1
  Πολωνέζα, έργο 26, αρ. 1
  2 σπουδές, έργο 25, αρ. 7 και έργο 10, αρ. 12
  διάλειμμα
  F. Liszt Consolation, αρ. 3
  Όνειρο αγάπης, αρ.3
  J. Brahms 3 Ιντερμέτζα, έργο 117, αρ.2, έργο 118, αρ. 2 και έργο 119, αρ. 1
  S. Rachmaninoff Πρελούδιο, έργο 32, αρ. 12
  A. Scriabin Σπουδή έργο 2, αρ. 1
  Πρελούδιο έργο 9, αρ.1

   

  Εισαγωγική ομιλία Κώστας Χάρδας


 

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Φράγκων 15, 546 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310 510 551

https://www.odiokrat.gr/