Go to Top

Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης

  • Στα όρια του ρομαντισμού

    Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, αναγνωρισμένος καλλιτέχνης από την παιδική του ηλικία, μετρά εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο και συνεργασίες με κορυφαίες ορχήστρες και θρυλικούς καλλιτέχνες. Στο φετινό επετειακό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που διατρέχει τον 19ο αιώνα, από τα όρια του κλασικισμού μέχρι τον όψιμο ρομαντισμό. Στην λυρικότατη Φαντασία του Οδοιπόρου ο Σούμπερτ «συλλαμβάνει», για πρώτη φορά ίσως, τη φόρμα της μονομερούς σονάτας. Οι Μπαλάντες του Μπραμς, γραμμένες κατά το διάστημα που ξεκινά η τρυφερή σχέση του με την Κλάρα Σούμαν, είναι ένα από τα πιο βαθιά εσωτερικά έργα του ρομαντισμού. Στο δεύτερο μέρος δεσπόζουν οι Εικόνες από μία Έκθεση του Μουσόργκσκι, ένα από τα πιο απαιτητικά και δημοφιλή έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, συνθετικό «σταθμό» μεταξύ του ρομαντισμού και του μοντερνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο ενορχηστρώθηκε από πολλούς συνθέτες με αποκορύφωμα την διάσημη ενορχήστρωση του Ραβέλ, η οποία φώτισε και επαναπροσδιόρισε το χρωματικό καλειδοσκόπιο του έργου, αναδεικνύοντας περαιτέρω την αξεπέραστη ιδιοφυία του πρωτοτύπου.

    Κείμενο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

    F. Schubert Wanderer Fantasy σε Ντο μείζονα, D. 760, έργο 15

    • Allegro con fuoco
    • Adagio
    • Presto
    • Allegro
    J. Brahms 4 Μπαλάντες, έργο 10

    • αρ.1 σε ρε ελάσσονα (Andante)
    • αρ.2 σε Ρε μείζονα (Andante)
    • αρ.3 σε σι ελάσσονα (Intermezzo - Allegro)
    • αρ.4 σε Σι μείζονα (Andante con moto)
    M. Mussorgsky Εικόνες από μία έκθεση

    • Promenade
    • The Gnome
    • Promenade II
    • The Old Castle
    • Promenade III
    • The Tuileries
    • Children's dispute after play
    • Bydlo
    • Promenade IV
    • Ballet of the unhatched chicks
    • Two Polish Jews: Rich and poor
    • Promenade V
    • The market at Limoges
    • Roman Catacombs - With the dead in a dead language
    • Baba Yaga: The Witch
    • The Heroes Gate at Kiev
  • lazaridis

    Ο Γιώργος Εµµανουήλ Λαζαρίδης αποτελεί µια πολύπλευρα αναγνωρισµένη προσωπικότητα µε 35 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην διεθνή µουσική σκηνή ως πιανίστας, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δοµών. Οι εκτελέσεις του έχουν χαρακτηριστεί «υπεράνω σύγκρισης» (BBC Music Magazine) και «τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη µοναδικότητά τους ακόµη και όταν σκεφτούµε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (Grammophone Music Magazine). Οι συνθέσεις του ερµηνεύονται από σηµαντικές προσωπικότητες και αναγνωρισµένα µουσικά σύνολα, ενώ το διοικητικό και εκπαιδευτικό του έργο έχουν αφήσει το στίγµα τους στην διαµόρφωση του σύγχρονου πολιτισµικού τοπίου στην Ελλάδα.

    Είναι απόφοιτος του Μουσικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (τάξη Δόµνας Ευνουχίδου), του Βασιλικού Κολλεγίου της Μουσικής (τάξη Yonty Solomon) και του Πανεπιστηµίου Trinity Laban στο Λονδίνο (τάξη Douglas Finch). Υπήρξε υπότροφος της Βασιλοµήτορος Ελισάβετ, όπως επίσης των Ιδρυµάτων Ωνάση, Hattori και Λεβέντη, μεταξύ άλλων.

    Aπό την παιδική του ηλικία ως σήµερα έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε µεγάλα µουσικά κέντρα όλου του κόσµου όπως τα Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Musikverein, Concertgebouw, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος κ.λπ.. Συνέπραξε µε κορυφαίες ορχήστρες όπως η Βασιλική Φιλαρµονική του Λονδίνου, η Φιλαρµονική της Αγίας Πετρούπολης, η Φιλαρµονική της Πράγας, η Φιλαρµονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κ.ά., ενώ συνεργάστηκε µε διάσηµους αρχιµουσικούς, όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Yoel Levi, Ingo Metzmacher, Pascal Rophé, Maxim Schostakovich, Nikolay Alexeev, David Afkham, Mikko Franck κ.ά.

    Έδωσε επίσης δεκάδες συναυλίες µε παγκοσµίου φήµης σύνολα µουσικής δωµατίου, όπως το κουαρτέτο Medici, το κουαρτέτο Ysaye, το κουαρτέτο Prism, το Ελληνικό Κουαρτέτο κ.ά., καθώς και µε προσωπικότητες της διεθνούς µουσικής σκηνής όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Δηµήτρης Σγούρος, o Augustin Dumay, ο Michael Tilson Thomas, η Barbara Hendricks κ.ά.

    Συνεργάστηκε επίσης µε σπουδαίες προσωπικότητες του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου όπως οι Γιώργος Κουµεντάκης, Δηµήτρης Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μίνως Βολανάκης, Ιάκωβος Καµπανέλης, Δηµήτρης Μαρωνίτης, Νίκος Χουρµουζιάδης κ.ά.

    Διάσηµες ηχογραφήσεις του συµπεριλαµβάνουν έργα Λιστ, Σούµπερτ, Μπετόβεν, Σούµαν, Ραχµάνινοφ, Στράους κ.ά. και έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά µουσικής. Μεταξύ αυτών, η ηχογράφηση του έργου Papillon από τον Λαζαρίδη έχει επιλεγεί ανάµεσα στις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών από το περιοδικό The Pianist, ενώ η ηχογράφηση της Σονάτας σε Σι ελάσσονα του Λιστ, έχει επιλεγεί ως «ηχογράφηση αναφοράς» από το διεθνές περιοδικό BBC.

    Επιπλέον, ο Γ. Ε. Λαζαρίδης έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς πιάνου και έχει λάβει πολλές τιµητικές διακρίσεις για την εν γένει καλλιτεχνική του πορεία. Μεταξύ αυτών, βραβεύθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών για την καλλιτεχνική του προσφορά. Παρουσιάστηκε επίσης µε ειδικά αφιερώµατα σε διεθνή ραδιοτηλεοπτικά µέσα όπως τα BBC, TSC, RTBF, Πολωνική Ραδιοφωνία, Ρωσική Ραδιοφωνία Τηλεόραση κ.ά.

    Δίδαξε πιάνο για δύο συναπτά έτη στο Κολλέγιο Μουσικής Trinity Laban του Λονδίνου (2001-2003) και για τρεις ακαδηµαϊκές περιόδους στην Ανώτατη Ακαδηµία Μουσικής Salvador Seguí του Καστεγιόν (2015 - 2019). Από τον Μάιο 2019, είναι µόνιµος καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

    Έχει επίσης παραδώσει σεµινάρια πιανιστικής τέχνης στην Ελλάδα (Ωδεία Καβάλας, Καλαµαριάς, Φλώρινας, Εθνικό Ωδείο Σαντορίνης, Μουσικό Χωριό κ.ά.) και σε πανεπιστήµια της Αγγλίας (Birmingham Conservatoire, Trinity College of Music), των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής (Manhattan School of Music, Kutztown University), της Μαλαισίας (University of Malaya) κ.ά.

    Έχει προσκληθεί ως µέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισµούς πιάνου (Grand Prix Maria Callas, Gina Bachauer, Sussex International κ.ά.) και από την Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισµού του ΥΠΠΟ, για την αξιολόγηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων και την απονοµή κρατικών επιχορηγήσεων.

    Είναι ιδρυτικό µέλος των διεθνών µουσικών σχηµάτων «The Four Pianists» σε συνεργασία µε τον Γιάννη Βακαρέλη και «Association De Artistes Pour La Paix» σε συνεργασία µε τον Huseyin Sermet. Είναι επίσης συνιδρυτής του εκπαιδευτικού φεστιβάλ Music Village σε συνεργασία µε τον Θύµιο Ατζακά και τον Κώστα Μακρυγιαννάκη και της θερινής ακαδηµίας νέων µουσικών Moysa Summer Academy, υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το καλοκαίρι 2020, εν µέσω πανδηµίας, σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο διαδικτυακό, διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραµµα µουσικής σύνθεσης, ηχογράφησης και εκτέλεσης «MakeMusiCoviT» για νεαρούς µουσικούς από όλο τον κόσµο, σε συνεργασία µε την Safira Antzus Ramos: η πρώτη διοργάνωση αποτυπώθηκε σε οµώνυµο ντοκιµαντέρ, ενώ η δεύτερη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο απονοµής των βραβείων του Iδρύµατος Θεοφανώ, τον Οκτώβριο του 2021. Το πρόγραµµα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί για τρίτη φορά το 2023, σε συνεργασία µε τον Οργανισµό Μεγάρου Μουσικής και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράµµατος Creative Europe.

    Ο Γιώργος - Εµµανουήλ Λαζαρίδης έχει συνθέσει συµφωνική, χορωδιακή, θεατρική και χορευτική µουσική, µετά από αναθέσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσµών, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ίδρυµα Μελίνα Μερκούρη, η Ισραηλιτική Κοινότητα, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Birmingham New Arts, η διεθνής συνάντηση χορωδιών Europa Cantat, το φεστιβάλ Milano Incontra La Grecia, το Wigmore Hall στο Λονδίνο, το Πανεπιστήµιο Princeton στις ΗΠΑ κ.ά.

    Τέλος, ο Λαζαρίδης διετέλεσε συντονιστής των µουσικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Δηµητρίων (2011 - 2013) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισµού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010 - 2018), όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σηµαντικών νέων εκπαιδευτικών θεσµών όπως η Συµφωνική Ορχήστρα Νέων «MOYSA» και το διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (2019-2020).

    Ιστοσελίδα:
    www.LazaridisMusic.com


Αποθήκη Δ', Λιμάνι

 Ναύαρχου Βότση
546 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ