Go to Top

Νίκος Κυριόσογλου

 • kyriosoglou

  Ο Νίκος Κυριόσογλου σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα με τους Φανή Καραγιάννη, Νίκο Τασόπουλο και Τατιάνα Παπαδοπούλου, αποκτώντας Δίπλωμα με «Άριστα Παμψηφεί» και Α' Βραβείο από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι επίσης απόφοιτος με «Άριστα» της ειδίκευσης Πιάνου του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο εξωτερικό μελέτησε πλάι στους Alan Weiss, Gilead Mishory και Lazar Berman σε Ιταλία, Γερμανία και Βέλγιο και είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Φράιμπουργκ. Παράλληλα έχει μελετήσει με κορυφαίους πιανίστες που επέδρασαν καταλυτικά στη μουσική του διαμόρφωση όπως οι Hans Leygraf, Bernard Ringeissen, Roberto Szidon, Pi-Hsien Chen, Δόμνα Ευνουχίδου.

  Το ρεπερτόριο που επιλέγει να παρουσιάζει αποτελείται από ένα εκτενές φάσμα μουσικής δημιουργίας με έμφαση στο μπαρόκ, στη ρομαντική και όψιμη ρομαντική εποχή, στον 20ο και 21ο αιώνα. Εμφανίζεται τακτικά σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα καθώς και σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Αγγλία, Σκωτία και Κύπρο. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του ΚΩΘ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Δωματίου «Contra Tempo» και του VersUs Trio.

  Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα, συμπεριλαμβανομένων των Rainer Moog, Rudolf Koelman, Geza Hosszu Legocky, Young-Chang Cho, Malwina Sosnowski, Denis Bouriakov, Christoph Henkel, Δημήτρη Πάτρα, Δημήτρη Χανδράκη, Χαρά Σειρά, Αγγελική Καθαρίου, Γιάννη Τσιτσελίκη, dissonArt ensemble, Ionian Ensemble.

  Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ, την EBU (European Broadcasting Union), το Radio France και το MEZZO, ενώ ζωντανές ηχογραφήσεις του μεταδίδονται συχνά από Ευρωπαικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως Radio Polskie, NRK (Norsk Rikskringkasting), Sveriges Radio, MR3- Bartók Rádió, Radio Romania ενώ έχει επιλεγεί και από την εκπομπή «Young Talent of the Year» 2010 του BBC 3.

  Εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

 • H πίστη ως έναυσμα δημιουργίας

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις συνθέτες (Bach, Liszt, Franck) για τους οποίους η πίστη στο θείο αποτέλεσε μία σημαντική αναφορά στη διαμόρφωση του ύφους της μουσικής τους. Ο Franck συνομιλεί βαθιά με τον Bach για την έκφραση της πίστης μέσα από την ατέρμονη αναζήτηση της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Έτσι, κάθε πρελούδιο, φούγκα ή πασσακάλια γίνονται εκφάνσεις της ανθρώπινης δημιουργικότητας με αδιόρατη, αλλά καθοριστική, αναφορά στο θεϊκό μεγαλείο. Με διαφορετικά εκφραστικά μέσα, το έργο του Λιστ υμνεί τη φύση ως υπόδειγμα της απόλυτης θεϊκής δημιουργίας. Τέλος, ο Albeniz αποτυπώνει θαυμαστά μία ετήσια θρησκευτική τελετουργική πομπή στη Σεβίλλη, τονίζοντας τη θέση της χριστιανικής πίστης ως αναπόσπαστο τμήμα βίωσης της ισπανικής ταυτότητας.

  J. S. Bach Πρελούδιο και φούγκα για όργανο BWV 543 (μεταγραφή F. Liszt)
  C. Franck Πρελούδιο, φούγκα και παραλλαγή, έργο 18
  F. Liszt Κοιλάδα του Όμπερμαν (Από το χρόνια προσκυνήματος, 1ος χρόνος, Ελβετία)
  I. Albeniz Corpus Cristi en Sevilla, από τα Iberia
  J. S. Bach Passacaglia σε ντο ελάσσονα, BWV 582

Αποθήκη Δ', Λιμάνι

 Ναύαρχου Βότση
546 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ