Go to Top

Τίτος Γουβέλης

 • Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε με τον Άρη Γαρουφαλή (Ωδείο Αθηνών), τον Peter Katin (Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου) και τον Fali Pavri (Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας). Για κάποια χρόνια μελέτησε τακτικά κοντά στον διάσημο πιανίστα και παιδαγωγό Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης, μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Nicolas Kynaston (1995-1998).

  Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς καθώς και το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, την Κρατική Ορχήστρα της Τρανσυλβανίας, τις Κρατικές και Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά., συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, A. Ertüngealp, M. Tilkin, Β. Φιδετζή, Ν. Αθηναίο, Β. Χριστόπουλο, Γ. Πέτρου κ.ά.). Δίνει τακτικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Ν. Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο). Από τις σταθερές και πολύχρονες μουσικές του συνεργασίες ξεχωρίζουν αυτές με τον βιολοντσελίστα Άγγελο Λιακάκη, τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη.

  Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία· έχει ερμηνεύσει έργα εξήντα και πλέον Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένων και αρκετών πρώτων εκτελέσεων. Αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ιστορική πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του κολοσσιαίου έργου Vexations του Erik Satie στην Αθήνα (Απρίλιος 2010).

  Ο Τίτος Γουβέλης είναι επίσης συντάκτης των προγραμμάτων της ΚΟΑ, ενώ κείμενά του φιλοξενούνται συχνά και στα έντυπα προγράμματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών. Δίνει τακτικά εισαγωγικές ομιλίες πριν από συναυλίες της ΚΟΑ και του ΜΜΑ. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.

  Concert vocal-simfonic extraordinar de inchidere a Festivalului Silvestri octombrie 2017, partea I
  Ravel - Piano Trio - Papanikolaou, Liakakis, Gouvelis
  Titos Gouvelis / Sergei Prokofiev: Piano Sonata No.2 in D / I. Allegro, ma non troppo

 • Εικόνες που τραγουδούν

  Στην παράδοση του ρομαντικού πνεύματος, ο πιανιστικός ήχος έγινε ο ιδανικός καμβάς έκφρασης εξωμουσικών ερεθισμάτων, όπως λογοτεχνικών έργων, πινάκων ζωγραφικής, φιλοσοφικών ιδεών κ.ά. Στο πρόγραμμα που ερμηνεύει ο Τ. Γουβέλης το πιάνο μεταμορφώνει σε αφηρημένο μουσικό ήχο συγκεκριμένους πίνακες ζωγραφικής (από τη Μνηστεία της Παναγίας του Ραφαήλ έως έργα των Munch, Klimt και Van Gogh). Στιλιστικά διαφορετικοί ηχητικοί κόσμοι αποτυπώνουν την απίστευτη ευρηματικότητα που προέκυψε από την ανάγκη συνθετών να κάνουν τις εικόνες να τραγουδήσουν.

  F. Liszt Sposalizio
  C. Debussy L’Isle joyeuse
  S. Rachmaninoff Πρελούδιο έργο 32, αρ. 10
  O. Messiaen Le Baiser de l’Enfant-Jésus
  G. Shohat Τρεις αυτοσχεδιασμοί πάνω σε πίνακες        
  διάλειμμα
  M. Mussorgsky Εικόνες από μία έκθεση

   

  Εισαγωγική ομιλία Κώστας Χάρδας


 

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Φράγκων 15, 546 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310 510 551

https://www.odiokrat.gr/