Go to Top

Στέφανος Νάσος

Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο Κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και τρεις ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του Henri Vieuxtemps και του Γιώργου Σισιλιάνου, και τα έργα για πιάνο του Αιμίλιου Ριάδη. Έχει εμφανιστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, μεταξύ άλλων στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Beethoven με την Καμεράτα σε φορτεπιάνο (2013) και με την ΚΟΘ (2022). Επιπλέον, παρουσίασε το 2008 σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γιώργου Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα με την KOA, και το 2017 σε πανελλήνια το πρώτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Einojuhani Rautavaara με την Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων. Ως σολίστας, παρουσίασε έργα για πιάνο των Γ. Τσοντάκη, Δ. Τερζάκη, Μ. Βάρβογλη, Α. Ριάδη, Γ. Σισιλιάνου και Δ. Μητρόπουλου, Μ. Μπορμπουδάκη, Γ. Ψαθά, G. Ligeti, G. Crumb, M. van der Aa, και J. ter Veldhuis σε πρώτες εκτελέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο Στέφανος έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 2006 (καθηγ. Matti Raekallio), ενώ προηγουμένως σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής της Κολωνίας (καθηγ. Roswitha Gediga) και της Καρλσρούης (καθηγ. Sontraud Speidel), και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (καθηγ. Καλομοίρα Νάσου). Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου, μεταξύ άλλων των Λεβ Βλασσένκο, Paul Badura-Skoda, Οξάνα Γιαμπλόνσκαγια, Christopher Elton, John O' Conor, Arie Vardi, Eero Heinonen, καθώς και σε σεμινάρια μουσικής δωματίου των François D'Albert, Λεωνίδα Καβάκου, Frans Helmerson, Βασίλι Λομπάνοφ, Ueli Wiget, Werner Dickel και Ralf Gothóni.

Στον χώρο της μουσικής δωματίου ο Στέφανος συνεργάζεται σταθερά με εξαιρετικούς συναδέλφους όπως οι Απόστολος Παληός, Αγγελική Καθαρίου, Mario Zeffiri, Μαρία Ανισέγκου και το κουαρτέτο εγχόρδων xPause. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival), Παξών, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Θεσσαλονίκη (1997) και Πάφος (2017), τα Διεθνή Φεστιβάλ Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Αίγινας, το κοινό συνέδριο ICMC/SMC 2014, τις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, την Θερινή Ακαδημία Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Pharos (Λευκωσία), Bilgi (Κωνσταντινούπολη) και Átlátszó Hang (Βουδαπέστη).

Παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου σπουδαίων σύγχρονων συνθετών, όπως οι J.L. Adams, J. Cage, S. Reich, F. Romitelli, N. Bacri, M. Stroppa, G. Ligeti, G. Crumb, G. Pesson, U. Meriläinen, L. Harrison, σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του Στέφανου για την σύγχρονη ελληνική μουσική απεικονίζεται και στις πρώτες εκτελέσεις έργων μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών, όπως οι Θ. Αντωνίου, Αντ. Ανισέγκος, Γ. Απέργης, Γ. Βλαχόπουλος, Μπ. Κανάς, Αργ. Κουνάδης, Αρ. Κουντούρωφ, Ντ. Κωνσταντινίδης, Κ. Α. Λυγνός, Σ. Παπάνας, Π. Πλακίδης, X. Σαμαράς, Φ. Τσαλαχούρης, Τερζάκης και Τσοντάκης εντός και εκτός Ελλάδας. Συνεργάστηκε τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Εναλλακτική Σκηνή, μπαλέτο).

Ο Στέφανος αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble και του Piandaemonium. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου, ενώ διοργάνωσε στην Αθήνα τον κύκλο ρεσιτάλ πιάνου «Το piano στα forte του». Από τον Σεπτέμβριο του 2022 διδάσκει σύγχρονο πιάνο ως καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Μουσικής του San Sebastián «Musikene».