Go to Top
 • 15-17 Απριλίου - Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής
  27-28 Μαΐου - Τα πέντε κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν

  Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης την άνοιξη του 2022.

  Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στη λατρευτική μουσική για σόλο πιάνο και παίρνει τη μορφή ενός τριήμερου αφιερώματος, που λαμβάνει χώρα την εβδομάδα πριν το Πάσχα. Το πρόγραμμα περιδιαβαίνει συνθετικές ανησυχίες με επίκεντρο το θείο, από την Αναγέννηση έως σήμερα, όπως αποτυπώθηκαν για τον πιανιστικό ήχο σε μεταγραφές ή πρωτότυπα έργα. Συναισθήματα μετάνοιας, ευλάβειας, λύτρωσης, εξιλέωσης αναμοχλεύονται μέσα από τον πλούσιο και πολυδιάστατο ήχο σημαντικών πιανιστών.

  Ο δεύτερος άξονας είναι η παρουσίαση, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, των πέντε κονσέρτων για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2020, 250 ετών από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού συνθέτη. Σε έναν εορτασμό που χρειάστηκε να περιμένει δυο χρόνια, αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες συμπράττουν με την ΚΟΘ για δύο μοναδικές βραδιές, ερμηνεύοντας ορισμένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα έργα του σπουδαίου μουσουργού.

  Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2022 είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σταύρου Σταύρου

 • Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

  Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

  Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και στην πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης. Στα εφτά χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.

  Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

   

 • Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται από το 2017 με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε επανάληψη σχεδόν όλες οι ετήσιες δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση της η ΕΛΣ σημειώνει: «Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας».

 • Οργάνωση Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
  Καλλιτεχνικός σχεδιασμός Νίκος Κυριόσογλου
  Συντονισμός - Επικοινωνία Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
  Δημόσιες Σχέσεις - Συνεργασίες Ματίνα Καλαϊτζίδου
  Βοηθός συντονισμού Αναστασία Σταύρου
  Συνεργάτες Διονύσης Παντής
    Χριστίνα Γκόγκου
   
  Βοηθοί Παραγωγής Ευανθία Δρακίδου
    Αγγελική Επιτροπάκη
    Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου
    Δημήτρης Μέξης
    Δημήτρης Σταύρου
    Μαριαλένα Χαδούλη
   
  Συγγραφή σημειώσεων προγράμματος
  και επιμέλεια εισαγωγικών ομιλιών
  Κώστας Χάρδας
   
  Χορδίσματα - Service Πάνος Ιωαννίδης
  Φωτογραφίες Γιάννης Γούτμαν
   
  Σχεδιασμός εντύπων Χρύσα Λέκκα
    Γιώργος Τριανταφυλλάκος
  Σχεδιασμός ιστοσελίδας Μαρίνα Ντίκα