Go to Top
 • 09-30 Νοεμβρίου 2019

  Υπάρχει ρομαντισμός σήμερα; Μπορεί να μιλήσει στην ψυχή και τον νου μας η ρομαντική μουσική;

  Αναβιώνοντας το ρομαντικό πνεύμα μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες μερικών από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες, το φετινό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πανόραμα των πιο αγαπητών έργων για το όργανο.

  Πάθος, συγκίνηση, λυρικότητα, ενατένιση, μελαγχολία∙ κάθε μία από τις θεματικές συναυλίες, καθώς και το αφιέρωμα στα μεγάλα κονσέρτα του ρομαντισμού, αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές της ρομαντικής μουσικής τέχνης, προσφέροντας στους ακροατές μία πνευματική και συγκινησιακή βύθιση στην εκφραστική δύναμη του ρομαντικού μουσικού κόσμου.

  Ο κεντρικός κύκλος του όγδοου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον ιστορικότερο μουσικό θεσμό της πόλης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη συναυλία – αφιέρωμα στα μεγάλα κονσέρτα του ρομαντισμού σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν τριήμερο masterclass, αλλά και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη.

 • Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονικής έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

  Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και στην πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης. Στα εφτά χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.

  Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

   

 • Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται από το 2017 με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε επανάληψη σχεδόν όλες οι ετήσιες δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση της η ΕΛΣ σημειώνει: «Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας».

 • Επίτιμος πρόεδρος Σταύρος Σταύρου
  Οργάνωση Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
  Καλλιτεχνικός σχεδιασμός Νίκος Κυριόσογλου
  Συντονισμός - Επικοινωνία Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
  Δημόσιες Σχέσεις - Συνεργασίες Ματίνα Καλαϊτζίδου
  Βοηθός συντονισμού Αναστασία Σταύρου
  Συνεργάτες Διονύσης Παντής
    Χριστίνα Γκόγκου
   
  Βοηθοί Παραγωγής Χριστίνα Γρηγοριάδου
    Θεοδώρα Θεοδωρίδη
    Βασίλειος Κασμέρης
    Νίκη Μαργαρίτη
    Άννα Πατσώνη
    Λεμονιά Τραγάκη
    Αλεξάνδρα Τσιάρα
   
  Συγγραφή σημειώσεων προγράμματος και επιμέλεια εισαγωγικών ομιλιών Κώστας Χάρδας
   
  Χορδίσματα - Service Πάνος Ιωαννίδης
  Ηχογραφήσεις Γιώργος Παπαδόπουλος
  Φωτογραφίες Γιάννης Γούτμαν
   
  Σχεδιασμός εντύπων Γιώργος Τριανταφυλλάκος
  Επιμέλεια κειμένων Ζωή Μαυρίδου
  Σχεδιασμός ιστοσελίδας Μαρίνα Ντίκα