Go to Top

Cine Concert - Hermes Duo

 • Περιγραφή

  Δύο σπαρταριστές κωμωδίες του απίθανου Buster Keaton , της εποχής του βωβού κινηματογράφου του 1920, επενδύονται μουσικά με αυτοσχεδιασμούς από το Duo Hermes και πλαισιώνονται με πρωτότυπες συνθέσεις για σαξόφωνο και πιάνο.

  Πληροφορίες

  Το Cine-Concert είναι μια κινηματογραφική συναυλία κι απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Το μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από τις δύο σπαρταριστές ασπρόμαυρες κωμωδίες Neighbors και One Week του 1920, με πρωταγωνιστή τον απίθανο Buster Keaton, οι οποίες έχουν αφήσει εποχή στο βωβό κινηματογράφο για το χιούμορ και την αξιομνημόνευτη ευρηματικότητά τους.

  Οι ταινίες επενδύονται μουσικά με αυτοσχεδιασμό από το "Duo Hermes" με πιάνο, σαξόφωνο, κρουστά και άλλα μέσα. Τα όργανα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία που εντείνουν το συναίσθημα που δημιουργεί η εικόνα, χρησιμοποιώντας μεγάλη γκάμα συμβατικών αλλά και σύγχρονων τεχνικών. Παράλληλα παρουσιάζονται συνθέσεις γραμμένες για σαξόφωνο και πιάνο. Σινεμά και μουσική γίνονται ένα σε μία παράσταση που αφορά όλη την οικογένεια.

  Πρόγραμμα

  D.Milhaud, J. Naulais, J. M. Damase, C. Guillonneau, αυτοσχεδιασμοί

 • hermes-duo

  Ο Γιώργος Λυγερίδης και η Ευτυχία Βενιωτά ξεκίνησαν να συνεργάζονται μουσικά από το 1995 στο Παρίσι. Έκτοτε έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το γαλλικό ρεπερτόριο για κλασικό σαξόφωνο, με πληθώρα έργων σύγχρονης μουσικής δημιουργίας καθώς και με τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών και θεατρικών παραστάσεων με βασικό εργαλείο το σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με καταξιωμένους αλλά και νεότερους Έλληνες συνθέτες, έχουν παρουσιάσει αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων, επικοινωνούν ελληνικές συνθέσεις τόσο στο κοινό του εξωτερικού, όσο και σε διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του χώρου και έχουν ηχογραφήσει το έργο του Πάρι Παρασχόπουλου «Αμφίπολις».

  Το «Hermes Duo» αρέσκεται να ισορροπεί ανάμεσα στα διάφορα είδη μουσικής όπως της σύγχρονης, της κλασικής με επιρροές από την jazz αλλά και την ethnic, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα της παγκοσμιότητας της μουσικής, της αδιάλειπτης διαχρονικότητας και αναγκαιότητας για αλληλεπίδραση και επικοινωνία.

  Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για το παιδαγωγικό κομμάτι και την ανάπτυξη του κλασικού σαξοφώνου στην Ελλάδα τους οδήγησε στη δημιουργία εκπαιδευτικών παραστάσεων για σχολεία και στη διοργάνωση πολλών masterclass, με αποκορύφωμα τη γέννηση του «Olympic Sax Festival» το οποίο φέρνει τους Έλληνες σπουδαστές και το ελληνικό κοινό σε επαφή με μερικούς από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και δασκάλους διεθνώς.

  Σύνδεσμοι:
  Savvas Tsiligiridis - PS for Alto Saxophone and Piano / Hermes Duo
  Suite for piano and saxophone

 • Γεννημένος το 1973 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, ο Έλληνας σαξοφωνίστας Γιώργος Λυγερίδης αποφοίτησε από την Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας στην τάξη του Daniel Gauthier και από την Ecole Nationale de Musique de Créteil στο Παρίσι με «Άριστα παμψηφεί» στο κλασσικό σαξόφωνο και στη μουσική δωματίου, στην τάξη του Georges Porte. Παρακολούθησε επίσης masterclass με τους Claude Delangle, Arno Bornkamp, Philippe Portejoie ενώ μελέτησε μουσική δωματίου με την Ulla Graff.

  Παράλληλα σπούδασε σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, κλασικό τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά.

  Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

  Συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα του «Orsay», ενώ συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ακαδημίας της Σόφιας. Συνεργάστηκε, επίσης, με διάφορα σύνολα (Κουαρτέτο Σαξοφώνων της Αθήνας, Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων, σύνολο Σαξοφώνων του Ντόρτμουντ, Idée Fixe).

  Με εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό έχει επενδύσει μουσικά αρκετές θεατρικές παραστάσεις.

  Από το 1995 συνεργάζεται μουσικά με την πιανίστα Ευτυχία Βενιωτά και ως Hermes Duo έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό έργων του διεθνούς ρεπερτορίου με έμφαση στις γαλλικές συνθέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με καταξιωμένους αλλά και νεότερους Έλληνες συνθέτες, έχουν παρουσιάσει αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων, επικοινωνούν ελληνικά έργα τόσο στο κοινό του εξωτερικού, όσο και σε διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του χώρου και έχουν ηχογραφήσει το έργο του Πάρι Παρασχόπουλου «Αμφίπολις».

  Παράλληλα, σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους αποτελούν οι παραστάσεις «Cine-Concert»,στις οποίες αναμιγνύονται η ζωντανή αυτοσχεδιαστική μουσική επένδυση ταινιών βωβού κινηματογράφου, με την παρουσίαση αυθεντικών έργων μουσικής δωματίου. Κάποιες από αυτές, ειδικά προσαρμοσμένες, παρουσιάζονται με τη μορφή εκπαιδευτικών παραστάσεων σε σχολεία της Ελλάδας.

  Το 2009 ίδρυσε το σύνολο σαξοφώνων «Sax Nouveau»,το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πληθώρα συναυλιών και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Νεαπόλεως-Συκεών. Ορμώμενος από το ενδιαφέρον του για το παιδαγωγικό κομμάτι έχει διοργανώσει πλήθος masterclass φέρνοντας τους Έλληνες σπουδαστές σε επαφή με μερικούς από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και δασκάλους διεθνώς.

  Ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαξοφώνου Ελλάδος συνεργάζεται στη διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Σαξοφώνου» της Λάρισας.

  Συνδιοργανώνει με την Ε. Βενιωτά το «Olympic Sax Festival».

  Είναι «Artiste Ambassadeur» της γαλλικής εταιρίας κατασκευής σαξοφώνων «SELMER».

 • Γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Το 1991 πήρε Δίπλωμα πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί» και ειδικό βραβείο δεξιοτεχνίας, τάξη Δόμνας Ευνουχίδου. Το 1992 πήρε το Diploma (L.R.S.M) του Associated Board of the Royal Schools of Music της Αγγλίας.

  Στη Γαλλία συνέχισε στο Conservatoire National de Région Aubervilliers – La Courveuve, τάξη Isabelle Grandet, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με «Premier Prix de piano» καθώς και «Perfectionnement», ενώ για τα επόμενα 2 χρόνια βρισκόταν υπό την καθοδήγηση της Muriel Blaisse στο Conservatoire de Montreuil.

  Αποφοίτησε με «Άριστα» από το σολιστικό τμήμα της Hochschüle für Musik Köln, τάξη Ulla Graf και από το μεταπτυχιακό κύκλο «Konzert Examen» από τη Robert Schumann Hochschüle Düsseldorf, τάξη Roberto Szidon. Μελέτησε επίσης με τους Lev Vlassenko, Duo Ganevi, Μαρτίνο Τιρίμο, Γιάννη Βακαρέλη, Pierre Pontier.

  Τιμήθηκε με βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Από το 1999 ασχολείται με τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό στα πλαίσια του οποίου συμμετέχει στη ζωντανή επένδυση θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων (ciné - concert).

  Αποτελεί μέλος του duo «Hermes Duo» με τον σαξοφωνίστα Γεώργιο Λυγερίδη και ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium. Συνεργάστηκε με το «IDEE FIXE»- σύνολο σύγχρονης μουσικής καθώς και με αναγνωρισμένους μουσικούς από τον διεθνή χώρο του κλασσικού σαξοφώνου όπως ο Georges Porte, o Christophe Bois, o Nicolas Arsenijevic, o Martin Trillaud, o Antonio Garcia Jorge κ.ά..

  Έχει ηχογραφήσει τον δίσκο «Αμφίπολις» σε μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου.

  Από το 2007 διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια συνοδός πιάνου.

  Συνδιοργανώνει, με τον Γ. Λυγερίδη το Olympic Sax Festival».