Go to Top

Τριαντάφυλλος Λιώτης

liotis

Συγκαταλέγεται στους πλέον αναγνωρίσιμους διεθνώς καλλιτέχνες της γενιάς του. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με ονομαστές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως η Stuttgarter Philharmoniker, η Baden Baden Philharmonie και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι Christoph Eschenbach, Gerardo Estrada Martinez, Μιχάλης Οικονόμου, Στέφανος Τσιαλής και Ελένη Παπακυριάκου. Έχει επίσης δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ πιάνου, Lied και μουσικής δωματίου σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ασία. Ηχογραφήσεις και συναυλίες του έχουν μεταδοθεί ζωντανά από διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, όπως οι Medici.tv, DRadioKultur, SWR, TVR, ΤV5, ΕΡΤ και το ελληνικό Τρίτο Πρόγραμμα. Οι εμφανίσεις του τον οδήγησαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (π.χ. Young-Euro-Classic, Φεστιβάλ Enescu, AMG Basel, Φεστιβάλ Albéniz) και σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες (π.χ. Konzerthaus Berlin, Palau de la Música Catalana Barcelona, Bukarester Athenäum, Białystok Filharmonia, Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου M2 Θεσσαλονίκης).

Έχει διακριθεί σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, όπως τον 39ο «Μαρία Κάλλας» και στον 61ο «Maria Canals Barcelona». Από το 2011 μέχρι το 2014 ήταν υπότροφος του ιδρύματος «Villa Musica Rheinland-Pfalz». Το 2015 κέρδισε το περίφημο δισκογραφικό βραβείο «ECHO Klassik» για την ηχογράφηση του έργου «Das Lied von der Erde» του G. Mahler (Label: MDG). Το 2016 παρουσίασε την πλήρη σουίτα «Iberia» του Isaac Albéniz στο ομώνυμο Φεστιβάλ και έγινε ο πρώτος Έλληνας μουσικός στον οποίον απονεμήθηκε το «Μετάλλιο Albéniz», μια ανώτατη διεθνής πιανιστική διάκριση. Το 2019 ερμήνευσε τη Φαντασία του L. V. Beethoven για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του ως σολίστ στο εμβληματικό Konzerthaus του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Christoph Eschenbach. Το 2020 ερμήνευσε το 1ο Κονσέρτο του Τσαϊκόφσκι για την εναρκτήρια συναυλία της σαιζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η τελευταία δισκογραφική του δουλειά «The Young Beethoven» (Label: MDG) ήταν υποψήφια για τα βραβεία OPUS KLASSIK σε τέσσερις κατηγορίες.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Α. Αικατερίνη) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης (τάξη Ν. Τασόπουλου) και τις συνέχισε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Detmold με τους καθηγητές Alfredo Perl και Manuel Lange και μετέπειτα της Karlsruhe με τον καθηγητή Dr. h. c. Kalle Randalu, ολοκληρώνοντάς τις με τις ύψιστες τιμητικές διακρίσεις. Τις μουσικές του γνώσεις μπόρεσε να εμπλουτίσει περαιτέρω μέσα από σεμινάρια και συνεργασίες με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Sir András Schiff, Christoph Eschenbach, Paul Badura – Skoda, Bernard Ringeissen, Thomas Quasthoff, Γεώργιος Θυμής και Γεώργιος Χατζηνίκος. Από το 2019 κατέχει μόνιμη θέση διδασκαλίας πιάνου στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Detmold.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πιανίστα: www.triantafyllosliotis.com

Πρόγραμμα
Κονσέρτο αρ.3, σε ντο ελάσσονα, έργο 37

Σύνδεσμοι βίντεο
L. v. Beethoven - Choral Fantasy
F. Chopin - 24 Préludes, Op. 28 (1 - 8)
C. Debussy - "Pour le piano"
W. A. Mozart - Piano Concerto No 11 in F Major, KV 413