Go to Top
 • Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονικής έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

  Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και την πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης. Στα έξι χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή περίπου 30000 θεατών.

  Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

   

 • 03 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου 2018

  Στην έβδομη χρονιά σταθερής παρουσίας του, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Αίθουσας Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να υποδεχτεί και φέτος σπουδαίους Έλληνες πιανίστες.

  Ο κεντρικός κύκλος του φετινού Φεστιβάλ κινείται σε τζαζ μονοπάτια. Πέντε ρεσιτάλ αναγνωρισμένων πιανιστών με διεθνή δράση και ένα μεγάλο event, στο οποίο θα παρουσιαστούν έργα του G.Gershwin, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Gershwin, όπως η «Γαλάζια Ραψωδία» και το Summertime, επιχειρείται μια όσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι είτε αναγνωρισμένοι τζαζ πιανίστες, είτε «κλασικοί» πιανίστες με τζαζ καταβολές και ενδιαφέροντα.

  Οι  παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, αλλά και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, την Φλώρινα, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη.

 • Το  Φεστιβάλ  Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την Εθνική Λυρική Σκηνή,  υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ  θα πραγματοποιηθούν σε επανάληψη σχεδόν όλες οι φετινές δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών θα ‘τρέχουν’ σχεδόν παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου η ΕΛΣ σημειώνει: ‘Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας’.

 • Επίτιμος πρόεδρος Σταύρος Σταύρου
  Οργάνωση Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
  Καλλιτεχνικός σχεδιασμός Νίκος Κυριόσογλου
  Συντονισμός - Επικοινωνία Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
  Δημόσιες Σχέσεις Ματίνα Καλαϊτζίδου
  Συνεργάτες Χριστίνα Γκόγκου
  Διονύσης Παντής
  Αναστασία Σταύρου
  Βοηθοί Παραγωγής Ευφροσύνη Γεωργιάδου
  Χριστίνα Γρηγοριάδου
  Αναστασία Πανάγου
  Αφροδίτη Σακελλαρίου
  Τώνια Τζιρίτα-Ζαχαράτου
  Δημήτρης Τσιλιμιγκάκης
  Αναστασία Χασάπη
  Χορδίσματα - Service Πάνος Ιωαννίδης
  Ηχογραφήσεις Γιώργος Παπαδόπουλος
  Φωτογραφίες Γιάννης Γούτμαν
  Σχεδιασμός εντύπων Χρύσα Λέκκα
  Επιμέλεια κειμένων Ζωή Μαυρίδου
  Σχεδιασμός ιστοσελίδας Μαρίνα Ντίκα