Go to Top
 • Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση για την πόλη μας, αλλά και τη χώρα συνολικά. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα πέντε χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή περίπου 25000 θεατών. Ταυτόχρονα, ως μοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλόμουσου κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του πιανιστικού γίγνεσθαι των ημερών μας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει την καλλιτεχνική παιδεία, να δώσει βήμα στους νέους καλλιτέχνες και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας.

  Παρά τις αντικειμενικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια,  το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και την πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης.

  Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

 • 04 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2017

  Στην έκτη χρονιά σταθερής παρουσίας του, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να υποδεχτεί και φέτος σπουδαίους Έλληνες πιανίστες.

  Οι Νίκος Κυριόσογλου, Ναταλία Μιχαηλίδου, Πάνος Καράν, Αλεξία Μουζά και Αντώνης Ανισέγκος τιμούν με την παρουσία τους τον κύκλο των 5 κεντρικών ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

  Στο φετινό μεγάλο event λήξης του φεστιβάλ παρουσιάζεται, μετά από τέσσερα χρόνια, το σύνολο Piandaemonium (6 πιάνα - 12 πιανίστες) σε δύο μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά τη μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μια ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Συμμετέχουν οι Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Χρήστος Λενούτσος, Ειρήνη Μαύρου, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Χρήστος Νούλης, Διονύσης Παντής, Αντώνης Σελεμίδης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας.

  Με πίστη στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, οι παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν φέτος, όπως κάθε χρόνο, τριήμερο Masterclass πιάνου με τη σπουδαία πιανίστα και παιδαγωγό Δόμνα Ευνουχίδου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη.

 • Το  φεστιβάλ της φετινής χρονιάς περιέχει νέες σημαντικές συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα και συγκεκριμένα με την Εθνική Λυρική Σκηνή,  υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου 2017. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ  θα πραγματοποιηθούν σε επανάληψη σχεδόν όλες οι φετινές δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclasses και συναυλίες νέων καλλιτεχνών θα ‘τρέχουν’ σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου η ΕΛΣ σημειώνει: ‘Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας’.

 • Επίτιμος πρόεδρος Σταύρος Σταύρου
  Οργάνωση Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
  Καλλιτεχνικός σχεδιασμός Νίκος Κυριόσογλου
  Συντονισμός - Επικοινωνία Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
  Δημόσιες Σχέσεις Ματίνα Καλαϊτζίδου
  Συνεργάτες Διονύσης Παντής
  Χριστίνα Γκόγκου
  Βοηθοί Παραγωγής Ολυμπία Δάτση
  Σίσσυ Δήμου
  Σοφία Δήμου
  Ευμορφία Καλτσογιάννη
  Αποστολία Καραμπατέα
  Μάνος Περδικάκης
  Αφροδίτη Σακελλαρίου
  Αναστασία Σταύρου
  Ειρήνη Τουλίκα
  Μαριάννα Χαλαμπαλάκη
  Χορδίσματα - Service Πάνος Ιωαννίδης
  Ηχογραφήσεις Γιώργος Παπαδόπουλος
  Φωτογραφίες Γιάννης Γούτμαν
  Σχεδιασμός εντύπων Χρύσα Λέκκα
  Σχεδιασμός ιστοσελίδας Μαρίνα Ντίκα